Multi dintre proprietarii de case nu se gandesc la hidroizolatii pana cand nu au dovada clara ca lipsa acestora le poate afecta in mod serios locuinta, iar in acel moment importanta acestor lucrari devine evidenta. Ignorarea umezelii care se instaleaza pe pereti poate ameninta integritatea structurala a unei cladiri si, daca masurile se iau tarziu, cu siguranta ca vor fi mult mai costisitoare decat daca s-ar fi apelat de la bun inceput la hidroizolatii.
Daca va intrebati cum poate trece apa prin beton, raspunsul este simplu: betonul contine intre 12 si 20 la suta aer, iar atunci cand se intareste, acest aer formeaza pori care, prin interconectarea lor, creeaza asa-numitele capilare, care permit apei sau vaporilor de apa sa patrunda in interiorul betonului. Cu timpul, porii se deschid si mai mult, iar cantitatea de apa care va putea trece prin ei va fi mai mare.
Nu doar cladirile vechi se confrunta cu problema infiltrarilor de apa, faptul ca o constructie este noua nu inseamna ca este imuna la umiditate. Capilarele se formeaza in beton in faza lui de intarire, iar procesul de transmitere a apei sau a vaporilor de apa prin intermediul lor poate incepe chiar din primele sase luni, de aceea lucrarile de hidroizolatii sunt atat de importante pentru sanatatea locuintei dumneavoastra.
Membranele bituminoase reprezinta solutia cea mai des folosita, care a dat dovada in timp de o eficienta foarte ridicata in impermeabilizarea diferitelor componente dintr-o cladire. Este vorba de un material alcatuit din bitum, aditivat cu elastomeri sau plastomeri, amestecul putand fi facut in diferite proportii, obtinandu-se caracteristici diferite in ceea ce priveste elasticitatea, rezistenta mecanica, flexibilitatea sau durabilitatea.
In zona de mijloc a membranei este inglobata armatura, care poate fi o tesatura din fibre de sticla sau poliester, conferind materialului o foarte buna rezistenta, atat transversala cat si longitudinala, la rupere.
Pe partea inferioara a membranei se afla o folie din polietilena, care se topeste, in timpul aplicarii, la o temperatura corespunzatoare, realizandu-se astfel o aderenta perfecta la stratul suport. Partea superioara este protejata cu un strat de granule de ardezie, cu o mare stabilitate la razele ultraviolete ale soarelui.